Sulfatai ir kodėl jų vengiame

 

Sveiki. Ko gero pastebėjote, kad bloge atsirado kiek įvairesnių temų, ne tik apžvalgų. Nusprendžiau apžvelgti man patinkančius ingredientus, kodėl juos mėgstų ir jų naudą. Jau kalbėjau apie alijošių. Bet yra ne tik gerų ingredientų, ir blogų. Apie parabenus jau žino visi, plius minus. O apie SLS informacija dar nėra taip plačiai pasklidusi. 

Šiaip gal nieko nebūtų blogo, bet SLS naudojami tiek šampūnuose, tiek indų plovikliuose, grindų plovikliuose ir kitoje buitinėje chemijoje. Sulfatai yra aštrūs ingredientai, ilgainiui galintys išsausinti odą ir plaukus. 

Jie yra aršiausi plovikliai, dirginantys odą, greitai sukeliantys epidermio pakitimus, galintys sukelti niežėjimą, stipriai sausinantys, alinantys odą bei plaukus ir kemšantys poras. Panašūs efektai pasireiškia ir akims. Eksperimentai su gyvūnais yra parodę, kad SLS ir SLES sukelia ilgalaikius akių pažeidimus – nenuostabu, kad ant beveik kiekvieno šampūno puikuojasi užrašas „Saugoti, kad nepatektų į akis“. Anot įvairių tyrimų, šie plovikliai taip pat yra susiję su kontaktinio dermatito išsivystymu. Nepaisant šio fakto, sulfatus gamintojai mėgsta dėti ne tik į šampūnus bei dušo želes, tačiau ir į veidui skirtus prausiklius, kuriais prausdamasis žmogus tikisi atgaivinti odą, moterys – nuvalyti tiek veido, tiek akių makiažą, tačiau vietoje to tik pažeidžia odos apsauginį sluoksnį ir išsausina ją, o kur dar neigiami efektai akims. Vis dėlto sulfatai naudojami, nes jie yra ne tik palyginti pigūs ir geri plovikliai, tačiau taip pat veiksmingiausiai sukelia putas, kurios daugumai žmonių reikalingos dėl psichologinio efekto – dažno pasąmonėje užkoduotas įsitikinimas, kad jeigu produktas neputoja, vadinasi, neplauna.


Prisipažinsiu, aš mėgstu priemones, kurios gerai putoja. Gerai putoja ir gerai prausia. Tačiau kai tai padaro, reikia labai daug kremų, aliejukų ir losjonų, kad atstatyčiau pusiausvyrą. Ir kiek bandžiau šampūnų be SLS, tai nors ir išplaudavo plaukus, bet jie gan greit vėl sukrisdavo neištempus nei pusės dienos...

Taigi, sulfatai yra šie:

Ammonium Lauryl Sulfate (ALS);
Sodium Laureth Sulfate (SLS) arba Sodium Dodecylsulfate;
Sodium Lauryl Sulfeacetate;
Sodium Myreth Sulfate.

Kosmetikos dnr apie SLS:




Natrio laureto sulfatas (sodium laureth sulfate) - ingredientas, gaunamas iš etoksilinto laurilo alkoholio. Natrio laureto sulfatas yra naudojamas: kaip paviršiaus aktyvumo medžiaga, putodaris ir valiklis įvairiuose odos ir plaukų prausikliuose. Natrio laureto sulfato poveikis odai ir sveikatai: ingredientas dirgina odą, kemša poras ir gali pabloginti problematiškos odos būklę (1). Natrio laureto sulfatas nėra rekomenduojamas jautriai, sausai, pažeistai odai (2). The Cosmetic Ingredient Review rekomenduoja neviršyti 1 proc. koncentracijos kosmetikos gaminiuose(3). Natrio laureto sulfate gali pasitaikyti pavojingų priemaišų - etileno oksido ir 1,4 dioksano (4). Personal Health Facts reports perspėja, kad ingredientas sausina ir alina plaukus. Spaudoje buvo pasirodę nepagrįstų teiginių, kad natrio laureto sulfatas ir natrio laurilo sulfatas yra kancerogeniški, bet jie buvo pagrįsti anoniminiu laišku, kurio autorystės niekas neprisiėmė. Kanadoje atlikti tyrimai gandus paneigė, parodydami, kad abi medžiagos nėra kancerogeniškos (1). Tą patvirtina ir JAV vėžio asociacija (5). Tyrimai:



Kiti natrio laureto sulfato pavadinimai: ALPHA-SULFO-OMEGA- (DODECYLOXY) POLY (OXY-1,2-ETHANEDIYL) , SODIUM SALT; DODECYL SODIUM SULFATE; PEG- (1-4) LAURYL ETHER SULFATE, SODIUM SALT; POLY (OXY-1,2-ETHANEDIYL) , .ALPHA.-SULFO-.OMEGA.- (DODECYLOXY) -, SODIUM SALT; POLY (OXY-1,2-ETHANEDIYL) ,A -SULFO-W (DODECYLOXY) -, SODIUM SALT; POLY (OXY1,2ETHANEDIYL) , αSULFOω (DODECYLOXY) , SODIUM SALT; POLYETHYLENE GLYCOL (1-4) LAURYL ETHER SULFATE, SODIUM SALT; POLYOXYETHYLENE (1-4) LAURYL ETHER SULFATE , SODIUM SALT; SODIUM PEG LAURYL ETHER SULFATE; SODIUM POLYOXYETHYLENE LAURYL ETHER SULFATE; SODIUM POLYOXYETHYLENE LAURYL SULFATE Šaltiniai ir nuorodos: (1) www.paulaschoice.com (2) Robinson VC1, Bergfeld WF, Belsito DV, Hill RA, Klaassen CD, Marks JG Jr, Shank RC, Slaga TJ, Snyder PW, Alan Andersen F., Final report of the amended safety assessment of sodium laureth sulfate and related salts of sulfated ethoxylated alcohols (3) CIR Ingredient Status Report  (4) ewg.org/skindeep (5) www.cancer.org Pubchem

Besidominčius sudėtimis, kviečiu apsilankyti:

Taigi, nors nesu chemikė tampa aišku, kodėl reiktų SLS vengti. Jau pradedant tuo, kad jie gali sukelti alergijas. Man išsiplovus galvą kartais niežti galvą. Maniau, kad taip yra dėl to, kad blogai išsiplaudavau šampūną ar kitas priemones. Pasirodo tai gali sukelti SLS, šie ingredientai gali sukelti net kontaktinį dermatitą. Esu mačius krūvą nuotraukų, žmonių, kurie serga šia liga. Nieko gero, tikrai ir jiems jau nepadeda paprasti kremukai. Kartais ir ne visi vaistai padeda. 

SLS gali sukelti plaukų slinkimą, galiukų šakojimąsį. Sutrikdo odos sebumo išsiskyrimą, dėl to kemšasi poros, plaukai greičiau riebaluojasi. 



Yra labai daug priemonių, į kurias dedami SLS, o aš tikiuosi, kad ilgainiui kosmetikos gamintojai sugebės kažkaip be šių druskų apseiti. Girdėjau iš merginų ir moterų, kad šampūnus su SLS sunaudoja kaip dušo žele, o kondicionierius kaip priemonę vietoj skutimosi. Teko girdėti ir aštresnių pasisakymų, kad su tokiom priemonėm tiesiog plauna grindis. Vienaip ar kitaip, kiekvienas renkasi. Aš dar laviruoju tarp priemonių, kurios turi SLS ir kurios neturi. Man svarbu, kad gerai išplautų ir plaikai nesukristų, bet nesinori, kad sausintų ar ilgainiui atsirastų pleiskanų. 

Rašyti komentarą

2 Komentarai

  1. Kaip smagiai susiskaitė! Ačiū už informaciją, eisiu peržvelgti savo turimų produktų sudėtį dar kartelį... Net įdomu pasidarė ar yra ten sulfatų ar vis tik man pasisekė. :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sėkmės! Tikiuosi, kad pasiseks atrasti produktų be SLS ;)

      Panaikinti